Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

VIDEO Kako prepoznati prve znakove depresije kod djece?

Kako prepoznati apatiju kod djece? Kako prepoznati njihovu povučenost i kako to razlikovati od depresije u koju dijete polako upada? Kada je potrebno potražiti pomoć? Odgovore potražite u tekstu.


Na YouTube kanalu Salesiane objavljen je odlično promišljanje o depresiji kod djece. Odgovor na pitanje majke dala je psihologinja i psihoterapeutkinja Nikolina Essert.  Adolescentsko razdoblje je najteže u odgoju i adolescente je jako teško razumjeti. Stoga je majka Ana-Marija Hudinčec postavila nekoliko snažnih pitanja: ‘Kako prepoznati apatiju kod djece? Kako prepoznati njihovu povučenost i kako to razlikovati od depresije u koju dijete polako upada? Kada je potrebno potražiti pomoć? Koliko im može pomoći društvena mreža, a koliko odnemoći? U nastavku donosimo odgovor.

Psihologinja i psihoterapeutkinja Nikolina Essert kazala je da je adolescencija razdoblje kada nose onaj naslov oni su mali, ali su veliki, oni su veliki, ali su mali. “Kod tinejdžera raste potreba za moći, da se dokažu da su veliki i da znaju, a isto tako im je važno da ostanu u kontaktu s roditeljima, ali da imaju što bolje odnose sa socijalnom grupom. Mozak traži više uzbuđenja. I sve je puno previranja, uzbuđenja i oluja u mozgu”, istaknula je.

Ono što nam može biti signal da se nešto događa kod adolescenata jest kada jedno duže vrijeme ostaju u lošem raspoloženju

Posebno je istaknula da u toj dobi djeca imaju promjenu raspoloženja koja oscilira gore dolje. “U jednom trenutku su jako raspoložena, a u jednom trenutku je sve jako grozno i propada. To je tipično tinejdžersko ponašanje”, rekla je, a potom dodala da ono što nam može biti signal da se nešto događa kod adolescenata jest kada jedno duže vrijeme ostaju u lošem raspoloženju. “Kada recimo u dva tjedna ostanu u lošem raspoloženju. To možete vidjeti po tome da prekomjerno spava, da po noći ne spava već hoda po kući, da ste primijetili da se samoozlijeđuje, da prestaje uzimati hranu ili prekomjerno uzima hranu, jako su razdražljivi i miču se od roditelja i jako se povezuju s nekim društvom o kojem ne žele ništa pričati”, rekla je.

Govoreći o ovoj ozbiljnoj temi istaknula je da su to sve znakovi za uzbunu te dodala još jedan simptom, a to je bol u tijelu. “Zbog svega toga razvijaju lošu sliku o sebi i osjetljivi su na kritiku. Kad jedno duže vrijeme leže bezvoljno i bez apetita ili s pretjeranim apetitom i kad imaju razdražljivo raspoloženje” istaknula je Essert.

Kad jedno duže vrijeme leže bezvoljno i bez apetita ili s pretjeranim apetitom i kad imaju razdražljivo raspoloženje

“Zaista se javite stručnjaku koji je ili licenciran od Hrvatske psihološke komore ili Hrvatske komore psihoterapeuta ili je liječnik psihijatar sa specijalizacijom za adolescentsku psihijatriju. Roditelji vi ste tu ključni da se dijete oporavi. Morate krenuti na roditeljsko savjetovanje jer to je nešto izazovno za roditelje i to je nešto gdje mi zaostajemo za djecom i tu dolazi do velikih sukoba. Raspitajte se, savjetujte se, nemojte se toga libiti postoje ljudi koji se bave takvim ponašanjem kod tinejdžera. Konzultirajte ih”, zaključila je.

Cijeli video pogledajte ovdje!

Post Tags
Share Post