Dobro došli na portal Mreže Riječi
 

A vi, što vi kažete tko sam ja? (Mt 16,15)

Nakon što su ga izvijestili što drugi govore o njemu, Isus postavlja svojim učenicima pitanje kojim započinjemo ovaj niz razmišljanja nad Isusovim pitanjima u evanđeljima.

Pitanja su sastavni dio odgoja. A odgoj nije ništa drugo nego prijelaz iz upitnika u točku. Stoga trebamo pozorno pratiti kada čitajući evanđelja naiđemo Isusova pitanja. To su pitanja koja Isus i danas postavlja. Postavlja ih svakome od nas. I svatko od nas je dužan dati odgovor.

Što ja kažem tko je Isus?

Biti vjernik znači dati odgovor na ovo Isusovo pitanje. Vjera je osobna odluka. Osobno opredjeljenje. Osobni odgovor na Božji poziv upućen svakome od nas. Kršćanstvo je osobna vjera koja se živi u zajednici istovjerujućih. Zato je za nas kršćane nepojmljivo odvajati osobno i zajedničko u vjeri. Premda se pita u množini, svatko je pozvan dati odgovor za sebe.

Da bismo mogli dati ispravan odgovor potrebno je odbaciti pogrešne slike o Bogu. Težak je to i cijeloživotni posao, ali je nužan kako bismo u svom srcu, svom životu i svom djelovanju napravili mjesto za Boga Isusa Krista. Tek kada odbacimo krive slike o Bogu moći ćemo ispunjeni Duhom Svetim izreći osnovnu istinu vjere da je Isus – Krist.

Mi kršćani, za razliku od svih drugih ljudi, vjerujemo da je Isus iz Nazareta – Krist. To je osnovna istina naše vjere. Obećani Mesija je Isus iz Nazareta. Isus je Krist.

Čime zaključuje Petar svoj govor na Duhove? Konstatacijom da je Isus iz Nazareta – Krist. To je najbitnije.

Što je Pavao učinio nakon obraćenja? Piše u Djelima apostolskim da je stao po sinagogama propovijedati Isusa dokazujući da je Krist.

Zašto je Ivan, apostol i evanđelist, napisao svoje evanđelje? Na kraju spominje da nije napisao sve što je Isus rekao ili učinio, nego samo dio. A ono što je napisao, piše tamo, zapisano je da vjerujete: Isus je – Krist. Dakle, razlog radi kojega se Ivan dao na pisanje evanđelja je želja da povjerujemo da je Isus Krist i da vjerujući imamo život u imenu njegovu.

Potrebno je stoga posvijestiti jednom zauvijek osnovnu istinu naše vjere o Isusu iz Nazareta i živjeti sukladno onome što ispovijedamo.

Nikola Kuzmičić, dipl. theol.