Dobro došli na portal Mreže Riječi

U našem prethodnom tekstu „DOSTOJANSTVO služenja“ osvrnuli smo se na veliki dar koji danas u mnogima budi odbojnost. Taj dar jest služenje. Ovog puta okrećemo se nečemu potpuno suprotnom, nečemu što privlači, mami i mnoge pokreće u životu – slavi. 

Što bi učinio kad bi ti netko, u ovom trenutku, baš sada, dao mogućnost da budeš slavan? Što uopće za tebe znači „biti slavan“? Na što si prvo pomislio? Vjerujem da te misao brzo povukla na slavu ovoga svijeta, na slavu koja podrazumijeva „hrpetinu novaca“, dobar automobil, veliku kuću (ili više njih), na naslove u novinama, tvoje lice na malim ekranima, reklamiranje različitih proizvoda, igranje u reprezentaciji ili u prvoj ligi. Možda ništa od navedenog nije tvoj „đir“ pa si slavu smjestio na nekom YouTube kanalu, u videoigrama ili si se našao na bini kao poznati pjevač pred tisućama ljudi. A možda ni to nije tvoja stvar pa si zamislio uspjeh u poslu, veliko ime među izumiteljima, među vođama naroda, među uspješnim menadžerima i poslodavcima… Bilo kako bilo, sumnjam da si instinktivno pomislio na slavu svete sličice

I doista, nije li slava sa svete sličice isto slava? Ne žive li likovi velikih svetaca već kroz stoljeća pa i tisućljeća? Ne prepoznajemo li njihova lica možda i više nego ona slavnih vladara, izumitelja, pjevača, nogometaša ili glumaca? Ali, što je to što njihovu slavu razlikuje od drugih? I zamisli, njihova slava plod je upravo onog omraženog pojma sa početka teksta – služenja. Oni su služili Bogu i sve radili na Njegovu slavu. I tako, tražeći slavu Drugoga, zadobili vlastitu. 

Ovog puta, promijenit ću pitanje. Ono više nije „Što bi učinio kada bi ti netko, u ovom trenutku, baš sada, dao mogućnost da budeš slavan?“, sad je pitanje „Znaš li da ispred tebe stoji Onaj koji ti svakodnevno daje mogućnost biti slavan?“ i „Znaš li da takva slava nema svoj kraj?“, ona se nastavlja i u vječnosti. Među onima koji su prepoznali i odgovorili na takav poziv slave kriju se i mnoge Službenice Milosrđa, a među njima bih istaknula dvije: sv. Mariju Krucifiksu Di Rosa i bl. Luciju Ripamonti. Ne govorim ti o njima bezrazložno. Spominjem ti ih jer sam vidjela njihovu blizinu i jer je njihova „slava“ prekrasan odsjaj one najsjajnije: slave Raspetog. Sigurno ćemo ti o njima još pričati u našim budućim tekstovima te ćeš moći upoznati kako su se one probile na „svetačku scenu“.

Ova slava, ako želiš, može već danas biti vidljiva i u tvom životu: u predanju, zauzetosti, ljubavi za Boga i bližnjega, za sve stvoreno. Ona raste življenjem na veću slavu Božju i ispunjava se svaki put kada dobrim pobijediš zlo. I ne, ovo nije samo jedna utješna priča, daleka od stvarnosti i neostvariva u svakodnevici. Ovo je ponuda – tebi i meni – da postanemo slavni, da postanemo „lice sa svete sličice“

s. Marija Zokić

Web: https://sm-provincijalat.hr/ 

Facebook: https://www.facebook.com/SluzbeniceM 

Instagram: sluzbenice_milosrda